- Kategorie
-
Ryby
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 5 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788370738235 |
EAN | 9788370738235 |
Ryby są smaczne i zdrowe. Warto jeść ryby, próbować różne gatunki. Przygotujesz z nich smaczne przekąski, pożywne zupy i wykwintne dania obiadowe. Karp, łosoś, sandacz, okoń, a także karmazyn, flądra, dorsz i inne popularne ryby słodkowodne oraz morskie umiejętnie przyrządzone skuszą każdego miłośnika dobrego jedzenia.
Mistrzowie kuchni zdradzają tajniki swojej sztuki w sposób prosty, a zarazem szczegółowy, krok po kroku. Z tej książki dowiesz się, jak filetować ryby, jak je przyrządzać na różne sposoby, jak unikać błędów. Poznasz przepisy na 80 potraw z ryb, krabów i małży. Sprawdź jak przyrządzić doskonałego karpia w galarecie, wyjątkowy suflet z sandacza, zaskakujące smakiem ragoût z karasia czy wykwintny tatar z łososia.
Lubisz dania rybne? Chcesz poznać nowe smaki? Wypróbuj tradycyjne i nowoczesne przepisy kulinarne na potrawy z ryb. Na co dzień i od święta.
- Autorzy: Lutz Behrendt, Jens Stumpf
- Format: 17.0x24.0cm
- Objętość: 176
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2010
- Wydawca: Multico
Przedmowa
Ryba to łatwe gotowanie i zdrowe odżywianie
Rady przy kupowaniu ryb
Świeża czy mrożona?
Świeżość sprawdzaj wszystkimi zmysłami
Ostrożnie! Czy towar aby na pewno jest świeży?
Sprawianie ryby
O jakości ryby decyduje metoda łowienia
Właściwe przechowywanie – zamrażalnik czy lodówka?
Narzędzia
Patroszenie i mycie ryb
Usuwanie łusek
Odcinanie płetw
Ściąganie skóry
Filetowanie płastug i ryb o kształcie wrzecionowatym
Filetowanie szczupaka za pomocą noża piłki
Filetowanie pstrąga za pomocą noża do filetowania
Filetowanie większych płastug
Filetowanie flądry
Zasady przyrządzania ryb
Przyrządzanie rosołu i wywaru z ryb
Przyrządzanie rosołu rybnego
Przyrządzanie podstawowego sosu rybnego na bazie rosołu
Błędy podczas przyrządzania ryb
Duszenie ryby
Gotowanie ryby
Gotowanie ryby na parze
Pieczenie ryby w folii
Smażenie ryby
Ryba smażona w mące
Ryba panierowana
Ryba w koszulce z jajka
Grillowanie ryby
Smażenie w frytkownicy
Wędzenie ryby
Przepisy
Przekąski
Zupy rybne
Dania główne
Indeks przepisów
PRZEPISY
Ryby ogólnie
Podstawowy sos rybny
Rosół rybny (fond)
Ryba duszona
Ryba w „błękitnym woalu”
Ryba w cieście piwnym
Ryba wędzona
Sos z płynu uzyskanego przy duszeniu
Wywar rybny
Przekąski
Budyń z białej ryby z sałatką z buraków ćwikłowych
Budyń z wędzonego łososia ze słodko-kwaśną cukinią
Dorsz marynowany z musztardowym sosem koperkowym
Galaretka z wędzonego łososia i ziemniaków z kremem z sardeli
Karp w galarecie z remuladą
Kiełbaski z białej ryby z marynowaną białą kapustą i słodką musztardą
Kraby w galarecie z sosem ogórkowo-śmietanowym
Łosoś w musie z wędzonej ryby z duszonym ogórkiem
Marynowana wzdręga z ziemniaczaną sałatką
Marynowane małże na roszponce z sosem ziemniaczanym
Marynowany łosoś z zielonym sosem
Marynowany sandacz na sałatce z soczewicy
Rolada z pstrąga i sandacza z marynowaną boćwiną
Rolada z tatarem z łososia z sosem pietruszkowo-szpinakowym
Frykadele rybne z sosem chutney z mango
Sałatka z matiasów z ziemniakami, ogórkami konserwowymi i kaparami
Szczupak faszerowany z cytrynowym kremem i bagietką
Tatar z pstrąga z opiekanym pumperniklem
Teryna z twarogu i matiasów z sosem burakowym
Wędzony karp z sosem pieprzowo-śmietanowym
Zapiekanka z małży i szparagów z sosem z czerwonych pomarańczy
Zupy rybne
Kapuśniak z pulpecikami rybnymi
Krupnik z okoniem i pomidorem
Musztardowa zupa krem z pulpetami ze szczupaka
Piankowa zupa z ostryg z selerem naciowym
Stew z sandacza i białej kapusty
Zupa krem z buraków ćwikłowych i matiasów
Zupa krem z pstrąga z pomidorami i orzechami piniowymi
Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą
Zupa z krabów z ogórkiem i koperkiem
Zupa z małży z kalarepką i lubczykiem
Zupa z małży z szafranem i tymiankiem
Zupa z ryb morskich z fenkułem i likierem anyżkowym
Zupa z ryb słodkowodnych z ogórkiem i koperkiem
Dania główne
Dorsz z sosem musztardowym i soczewicą
Duszony plamiak z morelowo-pomidorowym ragoűt i ziemniakami
Faszerowana troć z sosem limonkowym, dymką i ziołowym risotto
Flądra w sosie śmietanowo-szczawiowym
Gotowany lin z dipem czosnkowym i warzywami
Gotowany sum w sosie chrzanowo-jabłkowym
Gulasz rybny z grzybami, papryką i ziemniakami
Karmazyn w sosie słodko-kwaśnym
Karp w piwnym sosie z migdałami i rodzynkami
Karp z wody z chrzanem jabłkowym
Kluseczki kładzione z białej ryby z sosem szafranowym i liśćmi szpinaku
Knedle z okoniem na kapuście włoskiej w sosie śmietanowym
Marynowana troć z pianką limonkowo-miodową
Marynowany smażony śledź
Okoń pieczony w słonym cieście
Pieczony lin ze skorzonerą i słodko-pikantnymi ziemniakami
Pieczony w folii kurek czerwony z pesto i zielonym makaronem
Pizza z sandacza i łososia
Płotki z pieca z masłem szałwiowym i opalanymi ziemniakami
Pstrąg w koszulce z boczku z jabłkami i suszonymi śliwkami
Pulpeciki śledziowe w śmietanie z kaparami
Ragoűt z karasia z zielonymi szparagami, kalarepką i karotką oraz pasztecikami w cieście francuskim
Rösti z rybą i mozzarellą
Ryba z patelni po hambursku
Sieja smażona w pestkach słonecznika z sałatką z jabłek i fenkułu
Smażona sielawa z kaparami i grejpfrutem
Smażony karp z miodową dynią
Smażony lipień z masłem limonkowym i pureé z ziemniaków i selera
Smażony węgorz z sosem gruszkowo-bekonowym i ziemniakami
Sola faszerowna z duszonymi pomidorami
Stynka w sosie maślano-musztardowym ze smażonymi ziemniakami
Suflet z sandacza z sosem maślanym
Sum w kukurydzianej skorupce
Sum z dyniową skorupką
Szałwiowe ragoűt z węgorza z gryczanymi kluseczkami
Teryna z wędzonego pstrąga na ciepło z sałatką szparagową
Turbot z ziemniaczaną skorupką i sosem ogórkowym
Wzdręga z pieca
Zapiekane cannelloni z nadzieniem z leszcza
Ziemniaki z pieca z krabami i kremem szczawiowym