• Kategorie
  • Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka

Brak towaru
35.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788360574584

W podręczniku w sposób nowatorski przedstawiono zasadnicze problemy żywienia człowieka. Wiele uwagi poświęcono zwłaszcza ustaleniu zapotrzebowania energetycznego organizmu, tematowi wartości energetycznej pożywienia. W osobnych rozdziałach omówiono rolę białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych w żywieniu człowieka, przedstawiono zasady racjonalnego żywienia i metody edukacji żywieniowej, a także sposoby układania jadłospisów diety łatwo strawnej według zaleceń diety ubogoenergetycznej i diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Osobno poruszono kwestie znakowania produktów spożywczych oraz informacji żywieniowej. W każdym rozdziale omówionemu problemowi towarzyszą zagadnienia praktyczne, dzięki którym podręcznik charakteryzuje się wysokim walorem dydaktycznym. Najnowsza bibliografia podana jest na końcu każdego rozdziału.

  • Autorzy: Jadwiga Biernat
  • Format: 17.0x23.0cm
  • Objętość: 156
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2009
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Wstęp
Rozdział 1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
Rozdział 2. Wartość energetyczna pożywienia
Rozdział 3. Białka w żywieniu człowieka
Rozdział 4. Tłuszcze w żywieniu człowieka
Rozdział 5. Węglowodany w żywieniu człowieka
Rozdział 6. Witaminy w żywieniu człowieka
Rozdział 7. Składniki mineralne w żywieniu człowieka
Rozdział 8. Zasady racjonalnego żywienia człowieka i metody edukacji żywieniowej
Rozdział 9. Ocena sposobu żywienia na przykładzie własnym
Rozdział 10. Ocena stanu odżywienia
Rozdział 11. Układanie jadłospisów według zaleceń diety łatwo strawnej
Rozdział 12. Układanie jadłospisów według zaleceń diety ubogoenergetycznej
Rozdział 13. Układanie jadłospisów według zaleceń diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Rozdział 14. Znakowanie produktów spożywczych informacja żywieniowa