• Kategorie
  • Rzepak - Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów pokarmowych

24.95
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 5 szt.
ISBN 9788395087608

Rzepak - Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów

Rzepak ozimy to roślina, która najdłużej znajduje się na polu spośród wszystkich upraw rolniczych. Z tego powodu jest narażona na atak ze strony agrofagów już od wczesnej jesieni aż do zbioru. Jest on uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około 100 różnych agrofagów, które przy braku właściwej ochrony powodują duże straty ekonomiczne, a nawet całkowitą likwidację plantacji. Dlatego Agro Wydawnictwo we współpracy z COBORU, Instytutem Ochrony Roślin oraz Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu opracowało pierwszy taki atlas poświęcony rzepakowi. Został on wydany pod redakcją prof. Marka Mrówczyńskiego.

Opisy agrofagów – ich rozwój, występowanie i szkodliwość dla rzepaku

Zawarliśmy w nim najważniejsze informacje, które dotyczą poprawnej identyfikacji agrofagów. W atlasie zamieściliśmy syntetyczne opisy agrofagów, informację o ich rozwoju, występowaniu, szkodliwości, progach szkodliwości, monitoringu, terminach zabiegów ochronnych, integrowanych metodach ochronnych z uwzględnieniem najważniejszych substancji czynnych.

Objawy niedoborów składników pokarmowych w rzepaku

Oprócz agrofagów opisaliśmy także objawy niedoboru składników pokarmowych, na wystąpienie których narażony jest rzepak. Przedstawiamy również sposoby i techniki prowadzenia monitoringu plantacji na obecność agrofagów oraz niedoborów pokarmowych. Publikacja jest obejmuje kompleksowo problemy dotyczące rzepaku ozimego i zawiera fotografie, które pomogą w identyfikowaniu szkodników, chwastów, chorób oraz niedoborów pokarmowych.