- Kategorie
-
Rzepak - Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów pokarmowych
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 5 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788395087608 |
EAN | 9788395087608 |
Rzepak - Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów
Rzepak ozimy to roślina, która najdłużej znajduje się na polu spośród wszystkich upraw rolniczych. Z tego powodu jest narażona na atak ze strony agrofagów już od wczesnej jesieni aż do zbioru. Jest on uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około 100 różnych agrofagów, które przy braku właściwej ochrony powodują duże straty ekonomiczne, a nawet całkowitą likwidację plantacji. Dlatego Agro Wydawnictwo we współpracy z COBORU, Instytutem Ochrony Roślin oraz Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu opracowało pierwszy taki atlas poświęcony rzepakowi. Został on wydany pod redakcją prof. Marka Mrówczyńskiego.
Opisy agrofagów – ich rozwój, występowanie i szkodliwość dla rzepaku
Zawarliśmy w nim najważniejsze informacje, które dotyczą poprawnej identyfikacji agrofagów. W atlasie zamieściliśmy syntetyczne opisy agrofagów, informację o ich rozwoju, występowaniu, szkodliwości, progach szkodliwości, monitoringu, terminach zabiegów ochronnych, integrowanych metodach ochronnych z uwzględnieniem najważniejszych substancji czynnych.
Objawy niedoborów składników pokarmowych w rzepaku
Oprócz agrofagów opisaliśmy także objawy niedoboru składników pokarmowych, na wystąpienie których narażony jest rzepak. Przedstawiamy również sposoby i techniki prowadzenia monitoringu plantacji na obecność agrofagów oraz niedoborów pokarmowych. Publikacja jest obejmuje kompleksowo problemy dotyczące rzepaku ozimego i zawiera fotografie, które pomogą w identyfikowaniu szkodników, chwastów, chorób oraz niedoborów pokarmowych.