-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Transport żywności - uwarunkowania organizacyjne, techniczne, ekonomiczne oraz jego skala


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13,50 zł
|
||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788375838749 |
EAN | 9788375838749 |
- Opis
- Spis treści
Transport pozwala na przemieszczanie materiałów, towarów i wyrobów gotowych od nadawców (producentów) do bezpośrednich konsumentów. Szczególnym rodzajem produktu jest żywność, a to ze względu na konieczność zapewnienia jej odpowiedniej jakości, ważnej dla bezpieczeństwa i zdrowia ludzi. Dlatego tego typu przewozy są objęte wieloma uregulowaniami. Dodatkowo według szacunków około 50% żywności podczas przemieszczania wymaga zapewnienia stabilnych warunków w postaci odpowiedniej temperatury i wilgotności. To powoduje, że w transporcie środków spożywczych są stosowane specjalne rozwiązania, jak przewóz w warunkach chłodniczych, z wykorzystaniem chłodzenia lub ogrzewania. W rezultacie żywność wytworzona w danym miejscu może być oferowana na całym świecie. Potwierdzeniem tego stwierdzenia są też statystyki dotyczące handlu zagranicznego żywnością. W Polsce odnotowuje się dynamiczny wzrost eksportu produktów rolno-żywnościowych, które stanowią ważny element krajowego eksportu. W 2018 r. eksport żywności stanowił 13% całkowitej sprzedaży zagranicznej wszystkich towarów i usług.
Celem monografii jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych dla transportu żywności. Celami szczegółowymi są: ukazanie uregulowań prawnych w zakresie różnych gałęzi transportu przy przewozie produktów spożywczych, zidentyfikowanie wymagań w zakresie środków transportu i urządzeń transportowych do tego rodzaju przewozu oraz przedstawienie znaczenia przemieszczania produktów spożywczych w przewozach ogółem w różnych gałęziach transportu.
W rozdziale pierwszym pracy przedstawiono pojęcia podstawowe dla transportu, żywności, prawa żywnościowego. Ukazano również ogólne i szczegółowe wymagania związane z bezpieczeństwem żywności, m.in. dotyczące przewozu produktów żywnościowych w kontrolowanej atmosferze. Zwrócono uwagę na podstawowe uregulowania transportu i wymagania względem pojazdów i przewoźnika. Omówiono najważniejsze przepisy, w tym m.in. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, czy też Umowę o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP).
Rozdział drugi dotyczy przewozów żywności transportem samochodowym. Na początku przedstawiono ogólne uwarunkowania prawne transportu i szczegółowe przepisy dotyczące przewozu żywności tą gałęzią transportu, w tym w odniesieniu do poszczególnych grup towarów. Następnie ukazano uwarunkowania związane z istniejącą w Polsce infrastrukturą drogową, a także suprastrukrurą w postaci środków transportu i urządzeń pomocniczych. Skupiono się na suprastrukturze możliwej do zastosowania w przewozie produktów spożywczych. Następnie nakreślono znaczenie handlu żywnością w Polsce na podstawie statystyk dotyczących eksport i importu tego typu produktów. Przeanalizowano kierunki sprzedaży polskich produktów żywnościowych. Stanowiło to podstawę do stwierdzenia dużego znaczenia handlu żywnością w polskiej gospodarce. Na końcu ukazano rynek przewozów produktów spożywczych nakreślając tło w postaci ogólnej sytuacji na rynku przewozów „ w transporcie samochodowym i przedstawiając następnie znaczenie przemieszczania żywności.
Struktura kolejnych rozdziałów jest podobna jak drugiego. Kolejno dokonano analizy przewozów żywności z wykorzystaniem transportu kolejowego, wodnego i lotniczego. Przewozy drogą wodną zdecydowano się połączyć ze względu na podobną specyfikę w zakresie transportu żywności.
Monografia jest przeznaczona dla osób związanych z logistyką i transportem towarów, szczególnie przewozem żywności, jak również może być wykorzystana przez studentów kierunków ekonomicznych, będąc źródłem współczesnej wiedzy w zakresie transportu żywności. W publikacji podano szeroką bazę literatury, z której czytelnicy mogą korzystać dla pogłębienia wiedzy.
- Autorzy: Rokicki Tomasz (współautor), Klepacki Bogdan (współautor)
- Format: 17.5x24.0cm
- Objętość: 144
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2019
- Wydawca: Wydawnictwo SGGW
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
21,25 zł
14,50 zł
23,49 zł
21,25 zł
14,50 zł
23,49 zł
35,00 zł
80,19 zł
58,79 zł
58,65 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
19,00 zł
58,00 zł
19,00 zł
58,00 zł
19,00 zł
58,00 zł
116,00 zł
63,00 zł
63,00 zł
161,10 zł
46,75 zł
46,75 zł
51,00 zł
21,00 zł
25,00 zł
39,00 zł
10,00 zł
25,00 zł
40,00 zł
40,00 zł
21,80 zł
19,44 zł