• Kategorie
  • Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II

35.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788382370690

Podręcznik omawia wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywność. Autorzy oddają w ręce Czytelników unikatowe opracowanie, które w sposób kompleksowy a jednocześnie "przystępny", przedstawia główne problemy obliczeniowe inżynierii procesowej, z którymi może spotkać się na swej drodze zawodowej technolog żywności, biotechnolog czy towaroznawca, ale także pasjonat zagadnień związanych z przetwórstwem żywności i inżynierią procesów jednostkowych.

 

  • Autorzy: Witrowa-Rajchert Dorota (red.), Lewicki Piotr (red.)
  • Format: 17.6x25.0cm
  • Objętość: 496
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2022
  • Wydawca: Wydawnictwo SGGW
Wprowadzenie.......................................................................................................... 7
Rozwiązywanie zadań z inżynierii żywności – praktyczne wskazówki .................... 8
1. Przepływ cieczy niutonowskich .......................................................................... 11
1.1. Przepływ w rurach i rurociągach (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 11
1.2. Wypływ cieczy ze zbiorników (Iwona Sitkiewicz)............................................. 40
1.3. Spływanie warstwy cieczy (Iwona Sitkiewicz) ................................................. 50
1.4. Przepływ płynów przez warstwy sypkie lub porowate, opadanie cząstek
ciał stałych w płynie, fluidyzacja (Iwona Sitkiewicz, Anna Kamińska-
-Dwórznicka)........................................................................................................... 58
1.4.1. Wiadomości ogólne ...................................................................................... 58
1.4.2. Straty ciśnienia przy przepływie płynu przez warstwę sypką
lub porowatą ........................................................................................................... 59
1.4.3. Opadanie swobodne cząstek ciał stałych w płynach .................................... 61
1.4.4. Fluidyzacja .................................................................................................... 65
2. Przepływ cieczy nieniutonowskich (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 80
3. Filtracja (Ewa Jakubczyk) ................................................................................... 91
4. Mieszanie cieczy (Agata Marzec) ..................................................................... 118
5. Wymiana ciepła w warunkach ustalonych – zagadnienia podstawowe
(Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk) .......................................................................... 137
6. Wymiana ciepła – wnikanie i nieustalone przewodzenie (Dorota Nowak) ........ 188
6.1. Obliczanie współczynników wnikania ciepła przez konwekcję
i promieniowanie ................................................................................................... 188
6.2. Ogrzewanie i chłodzenie ciał stałych w warunkach nieustalonego przewodzenia ............................................................................................. 211
7. Odparowanie (Monika Janowicz, Dorota Witrowa-Rajchert) ............................ 223
8. Zamrażanie żywności (Zbigniew Pałacha, Emilia Janiszewska) ...................... 252
9. Ustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ............................................... 282
9.1. Molekularny transport masy ........................................................................... 282
9.2. Konwekcyjny transport masy .......................................................................... 285
9.3. Przenoszenie masy między fazami ................................................................ 288
9.4. Wpływ temperatury na współczynnik dyfuzji .................................................. 289
10. Nieustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ........................................ 312
11. Suszenie (Ewa Gondek, Dorota Witrowa-Rajchert) ........................................ 343
12. Procesy destylacyjne (Monika Janowicz, Roman Kowalczyk) ........................ 383
13. Krystalizacja (Ewa Domian, Emilia Janiszewska) ........................................... 405
14. Ekstrakcja ciecz-ciało stałe (Ewa Domian) ..................................................... 419
Aneks – tabele i wykresy ...................................................................................... 461