-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia


Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13,50 zł
|
||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788377171028 |
EAN | 9788377171028 |
- Opis
- Spis treści
"Sposób żywienia w różnych grupach ludności jest wskaźnikiem kultury zdrowotnej społeczeństwa. Promowanie racjonalnych wzorów żywienia wśród osób zdrowych i chorych sprzyja doskonaleniu ich potencjału zdrowotnego, natomiast niewłaściwe wzory mogą prowadzić do rozwoju wielu schorzeń. Istotnymi składowymi w kształtowaniu prawidłowych wzorów żywienia zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych są determinanty środowiskowe, wśród których szczególne znaczenie ma styl życia. Stres, pośpiech, brak czasu, ale także sytuacja ekonomiczna to tylko kilka elementów kształtujących wzory żywienia [Gronowska--Senger 1995, Brown i wsp. 2001, Fung i wsp. 2001, 2004, Lopez-Garcia i wsp. 2004] [....]" Ze wstępu
- Autorzy: BRONKOWSKA MONIKA
- Format: 17.6x21.0cm
- Objętość: 160
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2012
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
1. WSTĘP
1. Przegląd piśmiennictwa
2.1. Wzory żywienia - wybrane zagadnienia
2.2. Etiologia i konsekwencje otyłości
2.3. Etiologia patologii skojarzonych z otyłością - wybrane zagadnienia
2.3.1. Nadciśnienie tętnicze
2.3.1.1. Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
2.3.2. Zespól metaboliczny
2.3.2.1. Zalecenia żywieniowe w zespole metabolicznym
2.3.3. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
2.3.3.1. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
2.3.4. Obturacyjny bezdech śródsenny (OBS)
2.3.4.1. Zalecenia żywieniowe w obturacyjnym bezdechu śródsennym
3. HIPOTEZY BADAWCZE I CEL PRACY
4. MATERIAŁ I ZASTOSOWANE METODY
4.1. Czynniki socjodemogranczne i wiedza żywieniowa
4.2. Ilościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.3. Jakościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.4. Wyodrębnienie wzorów żywienia
4.5. Wybrane metody oceny stanu odżywienia
4.5.1. Pomiary antropometryczne
4.5.2. Oznaczenia wybranych wskaźników biochemicznych krwi
4.6. Walidacja metod badań żywieniowych: historii żywienia
oraz bezpośredniego 24-godzinnego wywiadu żywieniowego
5. ANALIZA STATYSTYCZNA UZYSKANYCH WYNIKÓW
6. OMÓWIENIE WYNIKÓW
6.1. Czynniki socjodemograficzne i wiedza żywieniowa
6.2. Sposób żywienia - wzory żywienia
6.3. Stan odżywienia
7. DYSKUSJA
8. PODSUMOWANIE WYNIKÓW
9. WNIOSKI
10. PIŚMIENNICTWO
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
37,40 zł
41,65 zł
27,29 zł
32,00 zł
37,40 zł
41,65 zł
27,29 zł
32,00 zł
37,40 zł
41,65 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
19,00 zł
58,00 zł
25,81 zł
19,00 zł
58,00 zł
25,81 zł
19,00 zł
58,00 zł
25,81 zł
42,30 zł
44,00 zł
74,00 zł
42,30 zł
42,30 zł
46,75 zł
46,75 zł
51,00 zł
19,00 zł
25,00 zł
39,00 zł
10,00 zł
25,00 zł
40,00 zł
40,00 zł
21,80 zł
17,19 zł